top of page

HELLO

Tutustu Frangipani Bakeryn tarinaan.

TEAM FRANGIPANI

Olemme pieni avioparin pyörittämä leipomo, valmistamme kaikki tuotteet rakkaudella ja suurella intohimolla.

Tässä pieni artikkeli meistä ja meidän tarinasta.

image1.jpeg

Yrityksen perustaja ja kakkutaiteilija Timo Beyers

image2.jpeg

Yrittäjä ja leipuri kondiittori Adél Beyers

Oppia Englannista

Muuramelaislähtöinen Timo Beyers päätyi leipuri-kondiittoriksi Englannin keikauksen kautta. Ravintolakokki yritti löytää töitä armeijan jälkeen Jyväskylästä, mutta ei onnistunut, joten hän lähti etsimään niitä Englannista, joka kiehtoi häntä maana.

– Työskentelin siellä 7 vuotta ravintolakokkina ja kylmäkkönä, mutta siirryin hiljalleen konditoriapuolelle. Nyt viikonloppuna valmistun itsekin kondiittori-leipuriksi, Beyers kertoo.

Hän muutti keväällä 2012 etelä-afrikkalaisen vaimonsa kanssa Suomeen ja Helsinkiin, mutta työt olivat edelleen kiven alla. Beyers työskenteli Englannissa fine dining -ravintoloissa. Suomessa hän työskenteli Helsingissä Krulla-kahvilassa, joka kuitenkin ajautui konkurssiin vuonna 2014.

Vaimokin työskenteli aikaisemmin ravintola-alalla työskenteli aikaisemmin Hotelli Kämpin ravintolassa.

Nykyään pariskuntaa elättää yhteinen kakkuleipomo Frangipani Bakery, jossa näkyy maailmalta hankitut opit. Vaimo suorittaa leipuri-kondiittorin koulutusta ja on vanhempain vapaalla, sillä perheeseen syntyi joulukuussa lapsi.

Beyers kertoo, että parin työnjako menee karkeasti niin, että vaimo leipoo ja täyttää kakut, ja Beyers koristelee.

– Perinteisissä englantilaisissa kakuissa koristeluun käytetään sokerimassaa, mikä ei Suomessa ole tuttua. Suomessa kakut ovat perinteisesti kerma- tai moussekakkuja. Niitä ei kuitenkaan voi työstää koristelussa kovin pitkälle. Me olemme tehneet kahden perinteen fuusion, eli kreemin, jota pystyy rakentamaan kakun koristelussa, Beyers kertoo.

 

Beyers osaa sanoa melko tarkalleen, mistä englantilaisten into kakkuihin on syntynyt: The Great British Bake Off -tv-sarjasta, jonka formaatti Suomessa tunnetaan nimellä Koko Suomi leipoo.

– Siitä lähti leipomisvimma. Lisäksi takana on ollut vaikeita aikoja taloudellisesti, jolloin ihmiset tuntuvat turvautuvan makeaan. Leivonta on suhteellisen edullista lohtua. Lisäksi ruoan kuvaaminen ja Instagram on suosittua, hän sanoo.

Frangipani Bakery perustettiin vuonna 2014, eikä alku ollut helppoa. Beyers lähti tyhjästä, sillä Suomessa hän tunsi potentiaalisia yhteistyökumppaneita huonosti.

– Tein aluksi pikkuleipiä ja granolaa ruokakauppa Anton & Antonille, ja se yhteistyö jatkuu edelleen. Hiljalleen kakkutilauksiakin alkoi tulla. Ensimmäiset kolme vuotta olivat hankalia. Siinä testattiin, jaksaako tätä hommaa. Tuntui, että meni rahaa hukkaan, koska teimme tyhmiä juttuja, mutta nyt olemme saaneet järjestelmät toimimaan paremmin, Beyers kertoo.

Nyt tilauksia tulee tasaiseen tahtiin ja ennakointi on helpompaa.

Beyersin kakuissa on paljon hahmoja ja vaikeasti toteutettavia koristeita, joiden tekemistä Beyers on harjoitellut paljon.

– Ihmishahmot ovat vaikeita ja niitä pitää vielä harjoitella. Osaan tehdä kasvot, mutta ne eivät välttämättä näytä siltä, ketä niiden pitäisi esittää. Siitä saa boostia, kun koristelut onnistuvat. Sitten niitä jaksaisi tehdä vaikka kuinka pitkään, Beyers kertoo.

Artikkelin kirjoittanut

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Voit lukea koko artikkelin täältä.

bottom of page